Mijn groene trui....

19. jan, 2019

.....en we eindigen bij de boord onderaan. Volgens het patroon moesten er steken geminderd worden bij het begin van de boord. Bij mij was dat niet nodig, maar het mag.

Halverwege de boord (die ook rondom gebreid word) leek mij een splitje wel leuk aan de zijkant. Vandaar de boord verdergebreid over de steken van het voorpand, daarbij aan de goede kant begonnen bij 1 steek averecht, daarn 2recht 2averecht ....en ge-eindigd met 1 steek recht. Dit komt dan voor het achterpand ook precies zo uit. Het boord aan de voorkant ongeveer 5 cm lang, en aan de achterkant ietsjes langer. Hoeft niet, kan....

Voorhet splitje steken opgeraapt langs de voor- en achterpand en 1 bij de bocht, bij mij kwam dat uit op 25 steken. Beetje kijken hoe het uitkomt.... Met een naald nr. 3.5 opgeraapt aan de goede kant, doe dit precies tussen de 1e averechtse steek en de rechte steek, valt het mooi. Na het oprapen aan de goede kant, 1 keer averecht overbreien en daarna aan e goede kant weer recht afkanten.

Draadjes afkanten  en we zijn nu echt klaar. Ik hoop dat u veel plezier hebt gehad bij het breien van een topdown-trui of nog zult hebben .....

 

12. jan, 2019

Voor de mouwen nemen we de 58 steken die apart gezet zijn en rapen de 8 bijgemaakte steken ook op voor het mouwdeel. Dus 58+8 is 66 steken. In het midden van de 8 steken plaatsen we een markeerder, de minderingen komen voor en na de markeerder.

Voor de mouwen bij de markeringen 11 keer 2 steken minderen. Zelf heb ik het maar 6 keer gedaan en verder zonder minderingen tot aan de gewenste mouwlengte.

De boord 2 recht, 2 averecht breien, ongeveer 5/6cm. Ik heb de trui gebreid op naald nummer 4.5, maar de boorden op 3.5 Voor een mooi strak boord.

Voor het afkanten het ik de 2 rechte steken afzonderlijk afgekant, en 2 averechte steken recht samengebreid en toen afgekant als 1 steek. Hierdoor word het boordje een beetje strak en sluit het mooi. Bij de laatste steek de draad afknippen, haal de steek door en maak de toer mooi sluitend met een maasnaald.

Ik ga nu verder met mijn 2 mouw.....

12. jan, 2019

Tot het werk 21 cm meet en dan gaan we de verdeling maken voor de mouwen en de panden. Het aantal steken staat precies aangegeven in het patroon voor de mouwen en de panden. Onder de arm (zeg maar oksel) maken we zowel bij de panden als bij de mouwen 8 steken bij.

De verdelig gaat alsvolgt :

  1. Brei 41 cm steken (half rugpand)
  2. zet de volgende 58 steken op een hulpdraad of naald apart, dit word later de mouw
  3. aansluitend aan de 41 steken van het rugpand moeten we nu 8 steken extra opzetten, sla de draad om de wijsvinger en laat hem op de naad glijden, 
  4. dan 82 steken breien, dit word het voorpand
  5. zet dan weer 58 steken op een nieuwe hulpdraad of naald (2e mouw)
  6. vervolgens achter de 82 steken van het voorpand weer 8 steken bijzetten,
  7. en brei de andere helft van het rugpand (41 steken)

Nu zijn we klaar om het voor en acherpand in het rond te breien. Alles recht.....

Mijn voorpand is op een gegevens moment bijna lang genoeg, en mijn bol is op. Ik besluit eerst verder te gaan met de mouwen, omdat ik als die af zijn een beter beeld heb wat ik een mooie lengte vind.

Tot later....

 

3. jan, 2019

Voor mijn groene trui gebruikte ik een patroon uit het laatste modellen boekje van Lammy, winter 2018/19

Het is een eenvoudig beschreven patroon, ik plaats mijn bevindingen hier op onze website. 

De opzet is dus het aantal aangegeven steken vanuit het patroon. Dit vormt de hals. De hele trui word op de rondbreinaald gebreid, aan 1 stuk. Het is de bedoeling als het breiwerk klaar is, u een naadloze trui hebt gemaakt. Alleen draadjes afkanten.

Na de opzet worden er 3,5 cm recht gebreid(beleg), 1 naald averecht(vouwlijn hals), en dan weer 4 naalden recht, daarna verder in patroonsteek zoals aangeven in het boekje. 

Ná de boord 6 naalden gerstekorrel, daarna 2 rechte naalden. In de eerste van deze 2 naalden moeten we verdeeld over alle steken 36 steken bijmaken. Deze 8 naalden nog 5 keer herhalen. We hebben dan 280 steken op de rondbreinaald staan. Dat is heel veel. Zelf werk ik graag met de addi-naaldpunten, je kunt er dan makkelijk even een langere draad aanklikken, om even te passen. verder breien tot het werk 21 cm meet, gemeten vanaf de naald averecht bij de halsboord. Alles recht, en maar rondjes breien.