Een sjaal breien of haken....

Dat is een eenvoudig werkje, lekker recht, lekker makkelijk. Dat is zeker zo, wij geven u hier zomaar een paar tips, waar u mogelijk uw voordeel mee kan doen :

 

Hoe breed ? dit is afhankelijk voor wie....dames dragen de sjaaal breder dan de heren. Voor de dames vanaf 25 cm tot wel 50 cm toe. Voor de heren 20 cm tot max 25 cm Voor kleine kinderen 15-20 en iets ouder als nel 20-25 cm

Hoeveel garen heb ik nodig ? Dat is afhankelijk voor wie, hoe groot en hoe lang.... vraag advies. Als u een werk begint en u heeft 1 bol opgebreit of gehaakt, dan is al snel een berekening te maken of u genoeg heeft gekocht of niet.

Welke steek ? een steek die voor en achter hetzelfde is, heeft voorkeur.

  • ribbelsteek, alle steken voor en achter recht breien
  • boordsteek 1(of2)averecht, 1(of)2 recht...eindigen met 2 averecht
  • 2 recht, 2 averecht op een oneven aantal steken, brei voor en achter deze naald en er ontstaat een lekkere dikke sjaal
  • kabelpatronen zijn ook heel geschikt, daarbij is de achterkant nooit hetzelfde als voor.
  • allerlei haaksteken zijn geschikt. Van stokjes, vasten, patronen en wat al niet meer zijn heel geschikt en krullen eigenlijk nooit. Haak vooral soepel !
  • brei nooit helemaal in tricotsteek, de sjaal zal gaan omkrullen en dit is niet op te lossen. Wilt u een gladde sjaal breien ? brei dan altijd een aantal ribbelsteken aan het begin en eind om het omkrullen te voorkomen.
  • allerlei patronen met afwisselend rechte en averechte steken (zogenaamde structuurpatronen zijn ook geschikt. Begin en eindig altijd met 2 of 3 steken ribbel) 

Hoe lang ? : De lengte is afhankelijk hoe iemand de sjaal wil dragen. Een herensjaal die in of onder de jas gedragen word, is met 150 cm lang genoeg. Een damessjaal die gewikkeld moet worden zal minimaal 200 cm moeten zijn. Een kindersjaal 140-160 of langer.

Hoe veel steken zet ik op ? : Brei een proeflapje met de naalden die u wilt gaan gebruiken, waarbij het werk prettig aanvoelt, en geschikt is voor het doel wat u voor ogen hebt. Meet hoeveel steken is 10 cm, en bereken vervolgens hoeveel steken u bijv. nodig heeft om aan de 20, 25 of 50 cm te komen. De opzet vooral niet te strak doen, dit voorkomt dat de sjaal aan de onderkant intrekt.

Welke naalden gebruiken ? : Staat er op de wikkel van het garen een bepaalde naaldendikte ? brei voor een lekkere zachte sjaal altijd met 1 of 2 nummers hoger.

Hoe maak ik het af ? : Draadjes netjes wegwerken. Het heeft altijd de voorkeur om een nieuwe bol te laten beginnen aan de zijkanten, dus niet midden in het werk. Versier uw sjaal met een leuk label, pompoenen, franjes, gehaakte bloemen,.....

Heeft u nog vragen ?  :  Vragen staat vrij....