We praten met u over......

11. sep, 2017

Dan bent u zeker niet de enige ..... ik heb er zin in en wil eigenlijk direct starten. Leuk dat u zo enthousiast bent, maar .... het kan zijn dat u het voor niks doet. Jammer toch ?

Daarom, het is natuurlijk niet verplicht, maar wel beter. Want als u na 10 of 20 cm breiwerk (over de hele breedte) er achter komt dat het werk veel te breed of te smal is ....vinden wij, haaksters en breisters,  dat niet leuk. Komt soms bij dat het garen er niet mooier van word, of zelfs niet uit te trekken valt ..... Hoeveel steken dan ? word er gevraagd..... Toch een proeflap ? ...anders lopen we de kans dit nog een keer mee te maken. U zou nu het werk wat u gehaakt of gebreid heb als grote proeflap kunnen gebruiken. Maar het had sneller gekunt ...

We geven een paar tips ...

Op (bijna) iedere wikkel staat een stekenverhouding. Dat is de maat van een gebreid lapje van 10x10 en het geeft het aantal steken aan wat de gemiddelde breister moet opzetten om aan 10 cm breedte te komen, én hoeveel naalden zij moet breien om aan 10 cm hoogte te komen. Belangrijk ? jazeker, als uw lapje breder uitvalt moet u minder steken opzetten (misschien klopt een kleinere maat), óf kunt u een (half) naaldnummer lager nemen, en een nieuw proeflapje maken. Als de stekenverhouding klopt, werkt u fijner volgens het patroon. Bent u zekerder van de uitkomst. Het aantal naalden in de hoogte kan bij een recht werk makkelijk aangepast worden, maar wat te doen bij een raglanmouw en het proeflapje klopt niet wat betreft de hoogte ? Dan moet zeker eerst de proeflap goed zijn, dus óf naalden aanpassen óf een andere maat nemen, óf zelfs een ander patroon zoeken.

hoe reken ik met een proeflap het aantal steken om ..... Bijv. op de wikkel staat bij de stekenverhouding 22 steken is 10 cm. Ik heb een proeflap gebreid van 30 steken en als ik de centimer erop leg is bij bij 20 steken 10 cm. Als het gaat om een patroon waarbij ik 50 steken moet opzetten, zou het pand (22 gedeeld door 50) 44 cm worden. Betekent als ik 50 steken opzet, mijn pand  40 cm word (20 gedeeld door 50).... dat kan een maat schelen. Daarom kunt u dan kijken of de maat groter geschikt is om te hanteren en deze bij u kleiner uit gaat vallen.  of zoals ik net schreef een half naaldnummer kleiner te nemen. Opnieuw het proeflapje te breien en te kijken .... klopt dit beter ?

 

 

24. aug, 2017

deze week had ik mijn sokken klaar, en .....

iedere keer als ik weer een paar af heb, denk ik, volgende keer kan het ook het zo ....

dat was bijvoorbeeld bij de opzetrand. Het aantal op te zetten steken heb ik op één naald opgezet. Toen eerst en naald averecht teruggebreid, en in deze averechte naald  de steken over 3 (of4) naalden verdeeld. Nu het werk bij elkaar brengen en verder op 3 naalden en rond gaan breien in de boordsteek, 1 recht/1averecht. Nu ontstaat er  een soepelere opzet, het randje valt een beetje om naar voren en met het restantdraadje maak ik de opzetrand sluitend. 

Na 4/5 cm verder in 3recht/1averecht

Toen de gewone hiel, en in de zool heb ik een klein stukje boordsteek gebreid. Precies in de holte van de voet past de sok mooi om de voet. Je moet het inlassen als je nog ongeveer 10 naalden te gaan hebt al voor je alle steken weer op de naalden krijgt en verder gaat breien aan de voet.Ik had het gezien bij een paar gekochte werksokken, en het past inderdaad mooi.

Voor de maat en de stekenverhouding gebruikte ik de tabel die je vind bij www.wolhalla.nl Zij geven ook de maat voor baby's en kinderen, en ook de volwassenmaten. Klopt eigenlijk heel goed.

mijn man gaat ze dragen, ik hoop dat de pasvorm erin blijft. We gaan het zien....

hartelijk gegroet, marianne

 (het volgende blog hoop ik te schrijven over het breien van de proeflap)