Uitleg bij haken

11. jun, 2018

In een paar eenvoudige stappen maakt u een mooie sluiting van de toer, deze is bedoelt bij het rondhaken, als u  klaar bent of van kleur wilt verwisselen.

  1. Uw toer is klaar, u sluit niet met de halve vaste, na de laatste steek knipt u uw (werk)draad af op 20cm en trekt de haaknaald omhoog totdat deze door de steek heen is.
  2. Pak de maasnaald, we gaan de eerstvolgende bovenliggende steek volgen, daarvoor steek ik de maasnaald eigenlijk in onder de 2e bovenliggende lusjes van de 2e steek, naar achter
  3. steek nu  met de maasnaald in in de steek  waaruit het draadje komt uit stap 1, van boven  naar beneden, naar de achterkant van  het werk
  4. trek de draad aan......lopen de bovenliggende lusjes mooi door ? Geweldig, dan is het gelukt.

Bekijk hier de foto's

Door deze manier van sluiten houd u het goede aantal steken en kunt u bij een volgende toer moeiteloos er overheen haken. En bij meer kleuren heeft u geen 'sprongetje'. Stel u haakt een tas of mand in het rond, u bent klaar met een kleur, u heeft op bovenstaande manier afgehecht, dan kunt u de volgende kleur op een willekeurige plek beginnen. Voordeel is dat niet alle toeren op dezelfde plaats beginnen en er precies op 1 lijn allemaal afkantingen  boven elkaar komen.
Veel succes !

3. jan, 2018

Wat is een keerlosse ?

Deze haken we aan het einde van de toer met vasten, om te keren. Deze is 'extra' en geldt niet mee als steek. Na het haken van de keerlosse, keren we het werk, en haken de eerste vaste van de nieuwe toer, gelijk in de eerste steek.

Wat zijn 2 keerlossen ?

Deze worden gehaakt als u halve stokjes haakt. Lees verder bij de volgende vraag.

Wat zijn 3 keerlossen ?

Deze worden gehaakt als u stokjes haakt. Aan het einde van de toer haken we 3 lossen, en keren het werk. Deze 3 lossen gelden als eerste stokje van de nieuwe toer, we steken dus voor het volgende stokje in in de 2e steek. 

Leerpunt : De keerlossen bij de toer vaste telt niet mee als eerste steek en is 'extra' De 2 of 3 keerlossen bij de (halve)stokjestoer telt wel mee als eerste steek/stokje.

Tip :Bent u een beginnende haakster, tel na iedere toer even het aantal steken ! Meestal zie je het niet gelijk als je toch een foutje zou maken, en kom je erachter na een aantal toeren. Even natellen dus is handig !