5. jan, 2018

Een proeflapje breien, ja of nee ?

Wie breit/haakt vóór dat hij/zij begint een proeflapje ? Ik had deze vraag van de week op facebook gesteld, en kreeg veel reacties. Leuk, dank je wel!

Veel mensen deden het nooit, sommigen weleens, anderen altijd.

Dat beeld komt bekend voor; ook aan onze kraam op de markt merk ik dat mensen niet zo'n zin hebben een proeflapje te breien of te haken. We hebben garen gekocht, gaan naar huis, ruimen de boodschappen op, én.... popelen om aan de slag te gaan. Er staat wel iets over een stekenverhouding, maar .... dat zal wel kloppen. Lekker breien, snel haken ....

Niet bij alle projecten komt de maat heel nauw. Of een sjaal 22 of 24 cm breed is, zal niet zo'n punt zijn, maar bij een voorpand of mouw word de maat al belangrijker. Op de wikkel vindt u de stekenverhouding, dat is het aantal steken wat bij een gemiddelde breister/haakster 10 cm in de breedte geeft, en het aantal naalden wat nodig is voor 10 cm in de hoogte.

Een proeflapje breien of haken heeft meerdere voordelen. U oefent alvast het steekje, u merkt of de aangegeven naalden op de wikkel ook voor u de beste zijn. Het kan best zijn dat 3.5-4.0 aangegeven is, en dat uw werk heel stijf word. U komt erachter dat u misschien naald 4.5 nodig hebt. En dan vergelijken met de stekenverhouding op de wikkel. Vallen de aangegeven steken breder uit als 10 cm ... word het geheel groter, en moet misschien gekozen worden voor een andere maat, of zelfs een ander patroon?

Wie kiest in het vervolg voor het breien van een proeflap ?

Komt u er niet uit ? : Stel uw vraag ..