Vragen bij breien......

11. jun, 2018

Er is geen video geplaaatst

23. mei, 2018

Hoe maak ik een mooie overgang tussen mijn sokkennaalden.....

 steeds losse steken ?

daardoor streepvorming....

ongelijkmatig ?

kijk eens mee .....

 

 

Dat hoeft niet ! Volg eenvoudig de kleine stapjes en dan komt het zeker goed.

  1. de eerste steek van de nieuwe naald gewoon breien.
  2. trek nu aan de werkdraad, totdat de zojuist gebreide steek naast de laatste steek van de vorige naald komt te liggen, niet te strak, niet te los, gewoon naast elkaar,
  3. hou goed vast, en brei de 2e steek van de nieuwe naald, hou deze ook kort op de 1e steek, brei verder en kijk even terug.....Mooie overgang of niet ?

Bekijk hier de foto's stap voor stap

Succes !

22. mei, 2018

We hebben 60 steken.

We verdelen de steken als volgt : 4-26-4-26

Dit houd in : 4 steken aan de zijkant, 26 steken voor de bovenvoet, 4 steken voor de andere zijkant en 26 steken voor de onderkant. Let goed op de zijkanten, deze moeten precies aansluiten op de hiel, anders komt de teen er gedraaid aan....

We gaan nu steken minderen om zo een puntvormige teen te verkrijgen. De 4 steken laten we steeds in tact, we minderen aan het begin(2 samenbreien) en aan het einde(1 steek afhalen en over de volgende steek heenhalen) van de 26 steken (onder en boven) De minderingen worden aangegeven in de tabel, meestal komt het neer op 4 x 1 mindering in de eerste toer, 2 toeren overbreien, 4 x 1 mindering in de volgende toer + 1 toer overbreien (deze 2 3x), dan iedere toer 4 minderingen tot alle steken opgebreid zijn, ook de steken van de zijkanten. Laatste steken afkanten en draad wegwerken.

Sok 1 is klaar.....LachtGefeliciteerd !

Voor een paar hebt u er 2 nodig....veel succes met de volgende !

Tip uit de praktijk : Om 2 dezelfde sokken te krijgen, terwijl u er denk ik, zeker in het begin wel even mee bezig bent, is best moeilijk. Als u 2 sets naalden hebt, zou ik u de tip kunnen geven, zet er 2 tegelijk op. Of heel goed opschrijven en nakijken wat u gedaan hebt.

22. mei, 2018

We hebben weer 60 steken ! Even lekker ontspannen breien, zonder minderingen, spie-en, steken oprapen enzovoort. Even lekker rechtuit ! Op naar de tenen.

U mag nu de steken verdelen dat u weer 15 steken per naald hebt, dat breit fijner.

U hebt weer de tabel nodig hoe lang u het rechte gedeelte van de voet breit. U breit nu over de 3 of 4 naalden rustig verder tot de maat die u hebt vernomen uit de tabel. Dan even passen, alle voeten zijn immers niet hetzelfde. Als uitgangspunt zeggen we : als de sok nét over de kleintste teen gaat, is de maat goed en is het tijd om aan de teen te beginnen.

 

 

22. mei, 2018

We gaan nu minderen voor de 2 schuine spie-en aan de beide zijkanten. Op de foto ziet u het gedeelte met pijlen aangegeven wat we de spie noemen. We hebben zojuist bij stap 6 de steken opgeraapt tussen de 2 onderste pijlen, nu ontstaat door de minderingen een schuine spie.

De minderingen vinden plaats aan het einde van de 15 steken die we het eerst opgeraapt hebben  én aan het begin van de 15 steken die we na de 30 steken (eerst in ruste) hebben opgeraapt. Kort gezegd aan de beide kanten van de 30 steken die we eerst hebben laten rusten, die steken  worden het deel bovenop de voet.  We gaan nu een toer breien met de 2 minderingen als volgt :

De minderingen : brei de steken van naald 1 van het kapje, dan de 15 steken die we opgeraapt hebben van naald 2, brei de laatste 2 steken samen, dan de 30 steken van naald 3, haal de eerste steek van naald 4 af, brei de 2e steek en haal de afgehaalde steek erover, brei de naald uit, en vervolgens een toer zonder minderingen.

Deze 2 toeren herhalen tot er 60 steken over zijn. Dit was ons begin-aantal en daar gaan we mee verder breien, het rechte gedeelte van de voet.